CC2530 zamiast nRF24L01 - potrzebna porada

Wszystko o sieciach ZigBEE
głównie układy CC25xx
ODPOWIEDZ
kudzu
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 28 paź 2017, 1:06
Lokalizacja: Kraków

CC2530 zamiast nRF24L01 - potrzebna porada

Post autor: kudzu » 30 paź 2017, 14:44

Na początek tradycja - nie wiem czy dobrze, czy to tu, czy nie tu - proszę Moderatora o ewentualne przeniesienie.

W mojej skromnej stacji pogodowej komunikację między polem (jestem z Małopolski :D ), a domem zrealizowałem na nRF24L01. Mam jednak z tymi modułami duży problem - głównie z zasięgiem. Naczytałem się, oczywiście u SunRivera, o ZigBee na CC2530. Jestem teraz na etapie wymiany modułów i mam dwa wyjścia: nRF24L01+LNA (~20 PLN) albo CC2530 (~45 PLN lub ~55 PLN z LNA). Zastanawia mnie tylko sposób komunikacji z CC2530. W nRF24L01 mam osobne wyjście, które generuje przerwanie w przypadku poprawnego odebrania ramki; ponadto moduł przetrzymuje 3 ramki i mogę je pobrać w ramach FIFO. Jak to jest z ZigBee? Kusi mnie zmiana, bo mógłbym uwolnić 4 linie procesora...

Awatar użytkownika
SunRiver
Administrator
Posty: 413
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: CC2530 zamiast nRF24L01 - potrzebna porada

Post autor: SunRiver » 30 paź 2017, 16:24

hehe tu cię zaskoczę :)

w przypadku CC2530 komunikacja odbywa się przez UART
w przypadku używania mojego firmware dla Coordynatora i rutera (który też może być end pointem)
wszystko co na uart leci w eterze mocno śmieci ... czyli jest przeźroczyste dla systemu :)
a tylko przesyła dane miedzy sobą :)
.... z każdym bitem serca ....
💫SunDUINO
💦Google+
💦Kanał Youtube
💦Sotton

kudzu
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 28 paź 2017, 1:06
Lokalizacja: Kraków

Re: CC2530 zamiast nRF24L01 - potrzebna porada

Post autor: kudzu » 30 paź 2017, 17:12

Czyli transmisja odbywa się w locie? Wrzucam coś na UART w jednym miejscu i od razu pojawia się to na UART w drugim?
Niby atmega1284p ma flagę i przerwanie od odebrania danych, ale trzeba na zawołanie przerwać wszystko i odczytywać USART, a nie za bardzo mi to pasuje. :/

Z drugiej strony jest potencjał, bo jakby pogrzebać w kodzie, to CC2530 spokojnie może sporo danych buforować. :>
Ostatnio zmieniony 30 paź 2017, 17:35 przez kudzu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SunRiver
Administrator
Posty: 413
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: CC2530 zamiast nRF24L01 - potrzebna porada

Post autor: SunRiver » 30 paź 2017, 17:18

oczywiście w końcu ten staruszek 8051 ma spore zasoby
po za tym można wiecej sobie na nim wydusić :)
.... z każdym bitem serca ....
💫SunDUINO
💦Google+
💦Kanał Youtube
💦Sotton

kudzu
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 28 paź 2017, 1:06
Lokalizacja: Kraków

Re: CC2530 zamiast nRF24L01 - potrzebna porada

Post autor: kudzu » 02 lis 2017, 9:55

Zatem na razie będę wymieniał nRF24L01 na wersję ze wzmacniaczem. Niestety, żeby przejść na ZigBee musiałbym robić wszystko od nowa, a nie chce mi się poświęcać kolejnych miesięcy/lat na to samo ;)

ODPOWIEDZ