Lutuj co się da

Nasze warsztaty i sprzęt w nich przydatny ...
Awatar użytkownika
SunRiver
Administrator
Posty: 772
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Lutuj co się da

Post autor: SunRiver » 02 sty 2019, 17:18

wiesz mało się teraz takich klocków lutuje :)

ja tam sobie dziś ściągałem GPU w xboxie :)

Obrazek

dzień jak co dzień .... xbox żyje ... obeszło się bez wymiany układu wystarczyło zmienić kuleczki :)
.... z każdym bitem serca ....
💫SunDUINO
💦GitHUB
💦Google Drive
💦Sotton

procek87
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 09 lis 2017, 21:26

Re: Lutuj co się da

Post autor: procek87 » 02 sty 2019, 17:37

eee MISTRZU, no ja mam ostatnio robotę z przewlekań-cami dlatego wygodnie mi się je wylutowywało transformatorówką i plecionką pewnie z wlutowaniem to już nie będzie miało znaczenia czy trafo czy stacją ale takie elementy maja dużą pojemność cieplną tak jak ten radiator a przegrzana cyna kiepsko wnika w plecionkę .


przy okazji spytam jakiej plecionki używasz skąd pozyskujesz gdzie kupujesz?

czy cokolwiek lutujesz stacją zawsze stosujesz topnik ,zawsze, a co z kalafonią?

Awatar użytkownika
SunRiver
Administrator
Posty: 772
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Lutuj co się da

Post autor: SunRiver » 02 sty 2019, 17:50

zawsze stosuję topnik z reguły RF800 choć jak potrzebuję
wyższej temperatury to pasta , kalafoni samej nie używam , nie do bezołowiowej cyny
po za tym za duzo czyszczenia ...

do takich problemów to robię tak daje topnik podgrzewam pady i kładę świeżą cynę dośc grubo .,,,
i uzywam odsysacza ręcznego rzadziej mam pistoletową rozlutownicę jest szybka i wygodna

w domu mam taką :

Obrazek

w pracy taką :

Obrazek

transformatorówką można więcej napsuć obecnie niż naprawić ...

plecionkę kupuję gdziekolwiek , i jej używam do czyszczenia padów smd nie tht :P

Dodano po 1 minucie 40 sekundach:
np taka plecionka

Obrazek

Dodano po 1 minucie 17 sekundach:
zawsze trzeba dac świeżej cyny zwłaszcza jak są stare utlenione luty ... a nie narzekać że cyna przepalona
trzeba zwilżyć :P
.... z każdym bitem serca ....
💫SunDUINO
💦GitHUB
💦Google Drive
💦Sotton

procek87
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 09 lis 2017, 21:26

Re: Lutuj co się da

Post autor: procek87 » 02 sty 2019, 18:04

jaki grot w stacji ma znaczenie ? do takich robót ? kowadełko szpica itd?

Awatar użytkownika
SunRiver
Administrator
Posty: 772
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Lutuj co się da

Post autor: SunRiver » 02 sty 2019, 20:37

Tak ma znaczenie ... zależy jaką powierzchnię trzeba rozgrzać , trzeba wybrac odpowiedni grot :)
większy szybciej podgrzeje duży poligon masy , cienki jest dobry do małych elementów , itd ...

myslisz że są tak dla checy te groty robione różne :)
.... z każdym bitem serca ....
💫SunDUINO
💦GitHUB
💦Google Drive
💦Sotton

procek87
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 09 lis 2017, 21:26

Re: Lutuj co się da

Post autor: procek87 » 03 sty 2019, 8:38

Ja stosuje takie coś jako plecionkę wzięte z ekranu kablowego ale nie mam porównania myślę że typowa plecionka jest lepsza ale nie mam jak tego sprawdzić.

Obrazek

procek87
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 09 lis 2017, 21:26

Re: Lutuj co się da

Post autor: procek87 » 04 sty 2019, 16:47

Też bym chciał się pobawić z wymianą kuleczek pod układem :)

procek87
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 09 lis 2017, 21:26

Re: Lutuj co się da

Post autor: procek87 » 08 sty 2019, 16:51

Sun co ile wymieniasz ten czyścik do grotów? Czy w ogóle się go wymienia ? A może czyści raz za ruski czas?

Obrazek

Awatar użytkownika
SunRiver
Administrator
Posty: 772
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Lutuj co się da

Post autor: SunRiver » 08 sty 2019, 17:23

wystarczy co jakiś czas wytrzepać z cyny :)
kupiłem 2 .. ale mam 1 w puszcze już parę latek
.... z każdym bitem serca ....
💫SunDUINO
💦GitHUB
💦Google Drive
💦Sotton

procek87
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 09 lis 2017, 21:26

Re: Lutuj co się da

Post autor: procek87 » 08 sty 2019, 18:03

a co z tym czarnym nalotem na grocie , zdarzyło mi się korzystać ze zwykłej kalafonii i zanieczyściłem grot taką czarną sadzą , czym to wyczyścić?

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ