CC2530 zamiast nRF24L01 - potrzebna porada

Wszystko o sieciach ZigBEE
głównie układy CC25xx
Awatar użytkownika
SunRiver
Administrator
Posty: 678
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: CC2530 zamiast nRF24L01 - potrzebna porada

Post autor: SunRiver » 05 paź 2018, 20:34

Dokładnie ESP ogarniesz sobie na Arduino 8266 pod suplę ma libsie do Ardu wiec łatwo startniesz ,
a potem pozostaje ESP-IDF albo VS + VGDB i lecisz z ESP8266 i ESP32 :)
C jest takie same dla niego jak dla AVR a kilka drobnych różnic .... siegnij do ton materiałów w dizłach ESP głównie polecamy
anglo języczne potworki KOLBANA
.... z każdym bitem serca ....
💫SunDUINO
💦GitHUB
💦Google Drive
💦Sotton

kudzu
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 28 paź 2017, 1:06
Lokalizacja: Kraków

Re: CC2530 zamiast nRF24L01 - potrzebna porada

Post autor: kudzu » 06 paź 2018, 7:35

Dzięki za krzepiące słowa :D

Jasna ch...ra! Botland podaje, że ESP-WROOM-32 ma BLE 4.2. A ja ostatnie kolka dni tyle się uszukałem, dostępnego w Polsce, modułu 4.2 w przystępnej cenie...

Pytanie: czy kod między różnymi ESP jest przenoszalny, jak w Xmegach?

Awatar użytkownika
l3n1n
Moderator
Posty: 264
Rejestracja: 28 paź 2017, 8:46
Lokalizacja: 3M

Re: CC2530 zamiast nRF24L01 - potrzebna porada

Post autor: l3n1n » 06 paź 2018, 9:33

Generalnie tak. Ale trzeba pamiętać ze o różnicy w nomenklaturze pinów miedze innymi...

Awatar użytkownika
SunRiver
Administrator
Posty: 678
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: CC2530 zamiast nRF24L01 - potrzebna porada

Post autor: SunRiver » 06 paź 2018, 12:35

kudzu pisze:
06 paź 2018, 7:35
Dzięki za krzepiące słowa :D

Jasna ch...ra! Botland podaje, że ESP-WROOM-32 ma BLE 4.2. A ja ostatnie kolka dni tyle się uszukałem, dostępnego w Polsce, modułu 4.2 w przystępnej cenie...

Pytanie: czy kod między różnymi ESP jest przenoszalny, jak w Xmegach?
hehehe ... przecież wielokrotnie piszemy o ESP32 i wspominamy o BT nawet ostatni mój wpis w twoim wątku , że o podziale pamięci w ESP nie wspomnę :P

viewtopic.php?f=15&t=328

w dużej mierze jak najbardzie , owszem trzeba pamiętać że rózne moduły mają rózne zasoby pinów i trzeba sobie pozmieniać ,
i że względem ESP8266 - ESP32 posiada 2 rdzenie i BT BLE ....
.... z każdym bitem serca ....
💫SunDUINO
💦GitHUB
💦Google Drive
💦Sotton

kudzu
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 28 paź 2017, 1:06
Lokalizacja: Kraków

Re: CC2530 zamiast nRF24L01 - potrzebna porada

Post autor: kudzu » 06 paź 2018, 14:38

SunRiver pisze:
06 paź 2018, 12:35
hehehe ... przecież wielokrotnie piszemy o ESP32 i wspominamy o BT
Ok, ale spróbuj znaleźć w polskich sklepach moduły BLE zgodne z najnowszą specyfikacją 4.2 i to w rozsądnych pieniądzach, tak za kilkadziesiąt zł. Przeszukałem trzy znane mi miejsca, z których usług korzystam: Botland, Kamami, Allegro i nie trafiłem. Teraz widzę ułomność moich poszukiwań, bo właśnie ten WROOM32 ma. Ale Google zupełnie mi nie pomogły w tej kwestii.
A zafiksowałem się na BT 4.2, bo czytałem o jego energooszczędności - to pod kątem czujników na baraterie.

Awatar użytkownika
SunRiver
Administrator
Posty: 678
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: CC2530 zamiast nRF24L01 - potrzebna porada

Post autor: SunRiver » 06 paź 2018, 14:48

jest jeszcze taka fajna kosztowna zabawka w sumie z ESP32 czyli m5Stack ... działa na tym małym bakteryjku z LCD WIFI i BT od 2ch miechów :)
zbierając dane rysując wykresy z innych czujników :)
.... z każdym bitem serca ....
💫SunDUINO
💦GitHUB
💦Google Drive
💦Sotton

Piotr
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 09 wrz 2018, 15:28

Re: CC2530 zamiast nRF24L01 - potrzebna porada

Post autor: Piotr » 08 kwie 2019, 20:55

Mam moduł ZigBee Core2530 (B) firmy Waveshare i chciałbym wgrać do niego bootloader. W tym celu połączyłem go z programatorem za pośrednictwem sygnałów Vcc, GND, DD, DC i Reset. RF studio wykrywa programator, ale programator nie wykrywa modułu. Czy oprócz tych sygnałów konieczne jest spolaryzowanie w module jakiś innych sygnałów? Czy można znaleźć gdzieś soft, który umożliwi na tym module komunikację na poziomie standardu 802.15.4?
Dziękuje za pomoc!

Awatar użytkownika
SunRiver
Administrator
Posty: 678
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: CC2530 zamiast nRF24L01 - potrzebna porada

Post autor: SunRiver » 08 kwie 2019, 21:18

ja mam texasowy CCDebuger do wgrywania firmware
nie używałem bootloadera

opisałem chyba co i jak na blogu ...

Dodano po 24 minutach 58 sekundach:
Połaczenia CC DEBUGERA


Obrazek
.... z każdym bitem serca ....
💫SunDUINO
💦GitHUB
💦Google Drive
💦Sotton

ODPOWIEDZ