-- Instalacja DUAL OS

Forum poświęcone układom SBC (Single Board Komputer) opartych o SoC Amlogic
Regulamin forum
Obrazek

Amlogic Khadas VIM1 BASIC
SoC: Amlogic S905 Quad Core ARM Cortex-A53 Mali-T450MP5 GPU UHD H.265/VP9 60fps HDR10 oraz HLG HDR

Obrazek

Amlogic Khadas VIM2 PRO
SoC: Amlogic S912 Octa Core ARM Cortex-A53 Mali-T820MP3 GPU HW UHD H.265/VP9 60fps HDR10 oraz HLG HDR
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SunRiver
Administrator
Posty: 417
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

-- Instalacja DUAL OS

Post autor: SunRiver » 16 lut 2018, 22:07

Komputerek bo tak w sumie można nazwać płytkę Khadas VIM2 PRO pod Androidem Marshmallow śmiga
całkiem wydajnie ... no w końcu 8 rdzeni :) ale to w sumie tylko android ... więc niema czasu na zabawy trzeba iść dalej ...

Dostępnych jest całkiem sporo systemów dla młodego Khadasa które można pobrać tutaj : Khadas Firmware

każdy sobie coś znajdzie ... ja tymczasem zdecydowałem się na Firmware :

VIM2_DualOS_Nougat_Ubuntu-16.04_V171028 -- plik niestety na mediafire waży 1.2GB

Firmware to zawiera w sobie 2 systemy Androida Nugat i Linuxa UBUNTU 16.04_V171028
Zdecydowałem się na to posunięcie gdyż wydaje mi się wyjątkowo logiczne ... mogę skorzystać z Androida ale i z Linuxa co prawda obu
systemów za bardzo nie lubię , ale nie znaczy to, ze nie czuję się w nich dobrze :)

Gdy już mamy obraz systemu na dysku i rozpakowaliśmy go uzyskując plik : update.img
musimy pobrać jeszcze program którym dokonamy aktualizacji systemu w naszej pamięci eMMC.
-- USB Burning Tool

oczywiście instalujemy go na naszym komputerze :)

Dobrze mamy co trzeba więc do dzieła

-- Przygotowanie sprzętu ...

Program zainstalowany , oraz systemu pobrany i rozpakowany
Zatem uruchamiamy program USB Burning Tool i klikamy w menu na File I importujemy nasz plik z obrazem do programu.
Trochę to potrwa więc możemy zająć się przygotowaniem sprzętu.

Nie mamy kolorowo w tym wypadku ... Khadas wymaga zasilacza 2A (choć zadawala się 1.5A - u mnie) zasilany jest jednak przez gniazdo USB typu C , które o zgrozo służy również do aktualizacji/wgrywania oprogramowania. I tu mamy problem ... bo musimy podłączyć USB do naszego komputera , a tam ... buuuu . całe 500mA , na złączu PowerUSB wow 1000mA ale niestety to za mało. Musimy podłączyć dodatkowe zasilanie inaczej nic z tego nie wyjdzie :(

Na szczęście nie jest źle mamy opcjonalne złącze zasilania zaraz za portem USB C :

Obrazek

heh pod rękom nie mam pasującej wtyczki ... no masakra ...
z dokumentacji na stronie projektu dowiadujemy się jeszcze że możemy zasilać kablem USB-A to USB-A które możemy podłączyć
z jednej strony do naszej ładowarki z drugą stroną do -- < uwaga ważne > -- do złącza USB HOST ale tego obok
złącza USB C (czyli LEWEGO patrzą na gniazda w płytce)

Obrazek

Super ... ale mój kabel data nie wiem gdzie jest ... no kurcze .... co za pechozol no naprawdę ?? nie można było dodać małego
złącza PowerJack czy coś no szok ....

ALe .... chwila ... schemat w dłoń :
No tak wyjścia 5V na 40 pinowym EXPand Porcie są podłączone przed regulatorami napięcia ....
zatem możemy podłączyć 5V do złącz goldpin :)

Obrazek

pin 1 i 21 są jak najbardziej OK :)

Zasilanie załatwione :) jedziemy dalej ...

Programowanie ....

Po podłączeniu USB załączonym kablem do naszego kompa i zasilania dodatkowego nasz VIM się zaczyna uruchamiać
w tym czasie musimy nacisnąć i przytrzymać przycisk POWER oraz nacisnąć i puścić przycisk RESET cały czas trzymając wciśnięty przycisk POWER. Po czym liczymy do 4 i puszczamy .

(tu wychodzi problem ze źle zaprojektowanym fragmentem obudowy utrudniającym dostęp do przycisków)

Na komputerze mamy uruchomiony Program USB Burning TOOL i nasz VIM powinien zostać automatycznie wykryty
Tu się wspomogę obrazkiem z sieci:

Obrazek

gdyż istotne są zaznaczone na nim miejsca :)
-- Dobra gdy mamy wszystko jak na screenie wyżej klikamy na przycisk START

Obrazek

tym sposobem zaczyna się proces wgrywania naszego nowego firmware do pamięci eMMC naszego VIMa ... troszkę czasu to zajmuje
więc można iść na kawę do kol. XBarego :)

Obrazek

Gdy się wszystko ładnie powiedzie zobaczymy takie podsumowanie j/w u mnie :) teraz możemy kliknąc STOP i zamknąć program.

Udało się ,

Vim uruchomi się automatycznie w systemie Android już NUGAT ,

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mając 2 systemowy Firmware możemy się przełączać miedzy nimi na 2 sposoby:

--- Po włączeniu uruchamia się Android
--- Jeśli przytrzymamy klawisz Function po przycisku POWER to uruchomi się Linux

ewentualnie możemy będąc w Androidzie przycisnąć przycisk Power i przytrzymać , następnie
z menu wybrać REBOOT to UBUNTU , podobnie będąc w linuxie podczas wyłączania zawsze
można wybrać Reboot to Android :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawda że fajnie ??

Dostęp do 2ch systemów to 2 razy więcej możliwości a tym samym zastosowań , np pod Androidem
można odpalać Apkę Supli co się przydaje :)
.... z każdym bitem serca ....
💫SunDUINO
💦Google+
💦Kanał Youtube
💦Sotton

Artik
Nowy
Posty: 3
Rejestracja: 09 mar 2018, 21:47

Re: -- Instalacja DUAL OS

Post autor: Artik » 09 mar 2018, 21:55

Witam. Zaiste Khadas Vim2 to interesujący minikomputer.
Mam jednak pytanie odnośnie wersji językowej systemów, gdyż dzieci mogą mieć poważne utrudnienia. Czy Android i Ubuntu są w polskiej wersji językowej?

Awatar użytkownika
SunRiver
Administrator
Posty: 417
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: -- Instalacja DUAL OS

Post autor: SunRiver » 09 mar 2018, 21:58

Niema żadnego problemu ze zmianą języka w opcjach
:)
.... z każdym bitem serca ....
💫SunDUINO
💦Google+
💦Kanał Youtube
💦Sotton

Artik
Nowy
Posty: 3
Rejestracja: 09 mar 2018, 21:47

Re: -- Instalacja DUAL OS

Post autor: Artik » 09 mar 2018, 22:35

Czy wiadomo coś o dodatkowych rozszerzeniach? Wiem tylko o tunerze DVB.

Awatar użytkownika
SunRiver
Administrator
Posty: 417
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: -- Instalacja DUAL OS

Post autor: SunRiver » 10 mar 2018, 10:33

Na tą chwilę jest Tuner DVBT , ale jest też nieoficjalne dodatkowe USB co to o nim pisałem , i będzie kilka rzeczy
nad którymi pracuje obecnie ... ale to chwilowo tejemnica
.... z każdym bitem serca ....
💫SunDUINO
💦Google+
💦Kanał Youtube
💦Sotton

Cyklonus
Nowy
Posty: 1
Rejestracja: 02 kwie 2018, 8:23

Re: -- Instalacja DUAL OS

Post autor: Cyklonus » 02 kwie 2018, 9:45

Jak dużo miejsca na dysku zajmuje podwójny system ? Czy Khadas VIM 1 8GB wystarczy? Czy może lepiej zainwestować w wersję VIM 1 16GB?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
SunRiver
Administrator
Posty: 417
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: -- Instalacja DUAL OS

Post autor: SunRiver » 02 kwie 2018, 14:51

spokojnie 8G wystarczy , jeszcze ci ze 4GB zostanie i możesz sobie dodać kartę SD jakby co ...
.... z każdym bitem serca ....
💫SunDUINO
💦Google+
💦Kanał Youtube
💦Sotton

ODPOWIEDZ